Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Fogszuvasodás kezelése egyszínű posterior kompozittal.

Dr. Nicola Scotti

Ha rágófogat restaurálunk kompozittal, a funkcionális nézőpontok - az aproximális kontaktfelületek szoros és anatómiailag megfelelő kiépítése, valamint a természetes hatású okklúziós felszín kialakítása ellenálló és antagonistabarát módon – fontosabbak, mint a tökéletes optikai integráció.

Ezért minden gyakorló fogorvosnak kevesebb időt kellene áldoznia az adott esethez illeszkedő színárnyalat kikeresésére, mint a restauráció megbízhatóságára, hosszú idejű használhatóságára.

A posterior régióban a CLEARFIL MAJESTY™ ES-2 Universal egyszínű (U) kompozitja nagy segítséget nyújt ebben, színmeghatározásra sincs szükségünk.

Emellett jó széli záródást, alacsony zsugorodási stresszt és magasfokú ellenállóképességet biztosít a hosszútávú eredményességhez.

1. ábra . Kiindulási helyzet nagykiterjedésű primer kariesszel a második premoláris disztális oldalán.

2. ábra A premorális izolálása kofferdammal, a kariesz tisztítása és az üreg preparációja.

3. ábra Az elválasztó matrica pozícionálása és befeszítése. Mind a kettő helyén tartja a gyűrűt, növeli az interdentális területet és biztosítja a feszes érintkezés létrehozását.

4. ábra Aproximális felépítés a CLEARFIL MAJESTY™ ES-2 Universal (U shade) -lal, a zománc foszforsavas savazását (K-ETCHANT Syringe)-el, valamint a CLEARFIL™ SE Bond-dal történő bondozását követően.

5. ábra Vékony réteg (CLEARFIL MAJESTY™ ES FLOW High) flow kompozit felhordása a kavitásba, fedő rétegként.

6. ábra A restauráció befejezése CLEARFIL MAJESTY™ ES-2 Universal (U shade)-lal. Mivel az univerzális színű kompozit remekül illeszkedik az őt körülvevő fog szerkezetéhez, a minimális barna színező alkalmazásával a barázdában természetes hatást érhetünk el.

7. ábra Az eset végső fotója közvetlenül a kofferdam eltávolítása után. Az aproximális kontakpont szoros, az okkluzális felszín kialakítása megfelel a páciens egyedi izomdinamikájának. A restauráció széle nem látható, mert a bukkális csücsök világosabbnak tűnik a természetes fog dehidratációja miatt.

VÉGSŐ ÁLLAPOT

8. ábra A restauráció két hónap után.

Összefoglalás

A bemutatott eset jól demonstrálja, hogy a választott kompozit kiválóan alkalmazható a poszterior régióban történő egyszerűsített restaurációhoz. Az anyag jól kezelhető, a CLEARFIL MAJESTY™ ES-2 sorozat egyéb anyagainak mechanikai előnyeit nyújtja és jól harmonizál a körülvevő fogstruktúrákkal, - túlzott transzlucencia nélkül. E megoldással lemondhatunk a színválasztásról, anélkül, hogy befolyásolnánk a megoldás sikerességét. Az így megtakarított időt adott esetben más, funkcionális szempontokra alkalmazhatjuk, vagy akár más páciensek kezelésére is fordíthatjuk.

Fogorvos:

Dr. Adham Elsayed

Dr. Nicola Scotti

Tartalomhoz tartozó címkék: Kuraray Noritake